Adama blog

Blog Olaf: Aardappel is Nederlands uithangbord

27/07/2017

Het is alweer bijna Augustus. Nog maar kort geleden, schreef ik over aardappels poten op het Potato Europe terrein en het beregenen van aardappelen. Maar intussen is het neerslagtekort bij ons in de NOP opgeheven en is er alweer een begin gemaakt met het doodmaken van de pootgoedpercelen. Zo ook ons demoveld  in Emmeloord dat u kunt bezoeken bij stand V219 op 13-14 September.

text      Aardappel velddag in Ukraine ism HZPC en Grimme

Ik heb veel aardappelbezoeken in Europa en daarbuiten gehad de afgelopen weken. Steeds kwam ik er weer achter dat wij als klein Nederland toch echt voorlopers zijn in de aardappelteelt. In Ukraine (een land 15x zo groot als Nederland en 33 miljoen inwoners) wordt 65.000ha aardappelen op een professionele manier geteeld. Daarnaast nog 200.000ha bij particulieren in de tuin!! Tijdens mijn bezoek, mocht ik op de Universiteit van Kiev, een toelichting geven over de aardappelteelt in Nederland en onze producten Banjo Forte en Talent. Daarna organiseerden wij samen met HZPC en Grimme een velddag in de regio van Dnjepropetrovsk. Uitgestrekte velden met rassen zoals Colomba, Memphis en Red Scarlet. Opbrengsten waren normaal, maar het was er onderhand wel erg droog. Ze spuiten maar 6x tegen phytophthora per seizoen! Ook nog enkele nieuwe bewaringen van Tolsma en Omnivent gezien. En een vermeerderingsbedrijf van Agrico. Veel Nederlandse kennis en input dus.

Tijdens een pootgoed academie bijeenkomst in de NoordOostPolder, bleek ook het hoge kennisniveau van de pootgoedteelt. Van mooie gewassen op het veld (goede opbrengsten in velden met NKG), tot innovaties zoals VHM (Van Hees Machinery) en tracks van Zuidberg Techniek. De teler had dit jaar voor het eerst een deel van zijn pootgoed met Talent bewaard. Volledig geautomatiseerd door Tolsma en goede resultaten in het veld.

IMG_1572.jpg

Ondertussen wordt er hard gewerkt om het World Potato Congres naar Nederland te halen in 2021. Het zou niet meer dan logisch zijn, als het dan samen met Potato Europe in World Potato City kan worden gehouden. Een prachtige gelegenheid om ons als Nederland ‘kennisland’ te manifesteren.

Volgende week zullen we de eerste poters gaan rooien. Ben zeer benieuwd naar de opbrengsten en kwaliteit. Er zal weer alles aan gedaan worden om een basis te leggen voor 2018, als al ons Nederlands pootgoed als kwaliteitsproduct over de gehele wereld verscheept gaat worden. Ik wens alle aardappeltelers een goede oogst toe!


                                                                    Bijeenkomst pootgoedacademie bijeenkomst in NOP 

 

0035.jpg  

Olaf van Campen

27 Juli 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Nies

Geschreven door Jan Nies

Schrijf u in voor Adama email updates

Recent Posts

New call-to-action