Adama blog

Drie jaar Adama, voorop in hybride gewasbescherming

18/04/2017

Voorkomen van resistentie, voldoen aan maatschappelijke wensen en voldoen aan strikte wetgeving zijn de grootste uitdagingen voor de agrochemische industrie. Hybride middelen bieden nieuw perspectief voor de bestrijding van ziekten en plagen. Adama is een van de grootste spelers in de wereld en ontwikkelt onder andere deze nieuwe hybride formuleringen.

In het voorjaar van 2014, nu 3 jaar geleden, veranderde de Chinees-Israëlische producent en distributeur van gewasbeschermingsmiddelen haar naam in Adama, het Hebreeuwse woord voor ‘aarde’. De nieuwe naam past goed bij het karakter van dit agrochemische bedrijf dat wereldwijd op de zesde plaats staat. Adama heeft meer dan 50 dochterondernemingen in meer dan 100 landen en heeft onderzoeksfaciliteiten in Israël en China. Er werken 7.500 mensen.

Adama utility.jpg

Nieuwe richting
Met de introductie van de nieuwe naam sloeg het bedrijf ook een nieuwe richting in. De nieuwe koers berust op drie pijlers: 

 • Hybride gewasbeschermingsmiddelen,
 • Herkenbare labels en gebruiksvriendelijke verpakkingen,
 • Ondersteuning van distributeurs en telers, onder andere door online communicatie.

Inmiddels heeft Adama een serie unieke hybride middelen op de markt gebracht. De verpakkingen zijn verbeterd.

 Hybride gewasbescherming
“Hybride middelen hebben de toekomst,” stelt Andree van der Kloet, marketingmanager bij Adama. Een hybride middel bestaat uit twee of meer werkzame stoffen die elkaar aanvullen of versterken. Vaak gaat het daarbij om werkzame stoffen die al langer bekend zijn en die samen een breder spectrum van ziekten of plagen bestrijden. Zo kan een combinatie van twee werkzame stoffen die een schimmel op verschillende manieren in de levenscyclus aanpakken, helpen om resistentie te voorkomen. Of een ander voorbeeld: een groeiregulator waarvan de actieve stof in een betere formulering is gebracht. Zo is er minder werkzame stof nodig voor hetzelfde resultaat.

®Klaas Eissens AV producties_pootaardappelen_01-06-14 - 40_jpg.jpg

“Hybride middelen bieden nieuw perspectief voor de land- en tuinbouw”, benadrukt Van der Kloet. De overheid beperkt de toelating van steeds meer middelen of trekt die zelfs in. De strikte wet- en regelgeving maakt het lastiger om nieuwe actieve stoffen op de markt te brengen. “Wij ontwikkelen nieuwe innovatieve producten door eigenschappen van verschillende stoffen te combineren. Deze hybride middelen zijn bijzonder effectief.”

Kleurcodering op verpakkingen
Adama besteedt veel aandacht aan labels en verpakkingen. “Heldere informatie op de labels voorkomt fouten”, zegt Van der Kloet. Samen met distributeurs en telers ontwikkelde Adama een nieuw systeem voor gebruiksvriendelijke kleurcoderingen. Het systeem werkt als volgt:

 • Herbiciden hebben een groen label,
 • Insecticiden een paars label,
 • Fungiciden een blauw label,
 • Groeiregulatoren en overige producten een oranje label.

De doppen hebben altijd dezelfde kleur als het label. De naam van het product staat er sinds kort groot en duidelijk op. Rechts daarnaast staat steeds de herkenbare A van Adama.  Adama werkt aan meer verbeteringen van de verpakkingen, zoals een betere hanteerbaarheid en veilige doppen zonder seal. Ook het gemakkelijker reinigen van de verpakking krijgt aandacht.

Advies op maat
Het succesvol toepassen van hybride gewasbeschermingsmiddelen vraagt veel kennis. Daarom ondersteunt Adama distributeurs en telers op allerlei manieren, van monitoring in het veld tot het online verspreiden van kennis. Zo heeft Adama bijvoorbeeld het initiatief genomen voor een project samen met Wageningen UR om Phytophthora-fysio’s in het veld in kaart te brengen. Dit project levert nieuw inzicht in resistentieontwikkeling.

De komende tijd zal Adama ook het online verspreiden van kennis verder verfijnen. Via gerichte e-mails en op social media verschaft Adama zo direct bruikbare, praktische informatie.

Meer over recente introducties door Adama: 

 • Het fungicide Banjo Forte, een alternatief voor de bestrijding van Phytophthora in aardappel. Dankzij een combinatie van twee werkzame stoffen is een krachtig fungicide ontwikkeld dat veel minder gevoelig is voor resistentie en alle voorkomende fysio’s goed bestrijdt.
 • Het herbicide Agil, een ‘oude’ werkzame stof die in een nieuwe formulering opnieuw op de markt is gebracht. Het product heeft een krachtige werking tegen grasachtigen en is sterk tegen graanopslag.
 • Het fungicide Folpet voor de bestrijding van een breed scala aan ziektes. Het middel was al een tijd op de markt in de teelt van bloembollen en druiven, maar is nu speciaal voor graan ontwikkeld. Folpet is een multi-site fungicide en deze werking voorkomt de ontwikkeling van resistentie.
 • De groeiregulator Trimaxx voorkomt legering in de teelt van graszaad en granen. Een speciale hulpstof verbetert de opname van de actieve stof.
 • De groeiregulator Brevis, een formulering voor vruchtdunning in de teelt van appels en peren.

 

 

 

 

 

 

Jan Nies

Geschreven door Jan Nies

Schrijf u in voor Adama email updates

Recent Posts

New call-to-action