Adama blog

Goltix Queen en Belvedere Tripel ook populair in Duitsland

27/03/2017

Duitse suikerbietentelers zijn enthousiast over Goltix Queen (in Duitsland op de markt als Goltix Titan). Geen wonder. “Het is dé herbicide op metamitronbasis met het breedste werkingsspectrum op onkruiden”, zegt Antje-Viola Kalfa, adviseur van Adama Duitsland. Herbicidemixen met Goltix Queen en/of Belvedere Tripel (in Duitsland op de markt als Belvedere Extra) onderdrukken het onkruid zeer goed. Dat blijkt ook uit Duits onderzoek.

In meer dan 120 landen, waaronder Duitsland, kunnen boeren en tuinders producten van Adama inzetten. De suikerbietenteelt is in Duitsland een belangrijk gewas. Het land is de nummer twee van de Europese suikerbietenteelt. Frankrijk voert de ranglijst aan met 366.000 hectare in 2016. Duitsland volgt met 334.000 hectare suikerbieten. Daarna Polen met 203.000 hectare. Nederland zal in 2017 stijgen naar de 4e plaats met 84.500 hectare. Groot-Brittannië heeft 71.000 hectare.

 TimoReisiger_TRB0914_jpg.jpg

Goltix Queen werkt goed
Antje-Viola Kalfa, adviseur van Adama Duitsland, krijgt van Duitse suikerbietentelers onder meer vragen over de onkruidbestrijding in de bietenteelt. “Goltix Queen is een veel gebruikt product. De boeren zijn erg tevreden over de effectiviteit”, weet Kalfa uit de praktijk. Die effectiviteit is te danken aan de unieke combinatie van twee werkzame stoffen, metamitron (525 g/l) en quinmerac (40 g/l).

De werkzame stof metamitron bestrijdt vooral kamille en ganzevoet. Quinmerac verbreedt de werking van Goltix Queen, in het bijzonder tegen kleefkruid en hondspeterselie. Daarnaast versterkt quinmerac de werking van metamitron op belangrijke onkruiden als uitstaande melde, melganzevoet en zwarte nachtschade. Goltix Queen bestrijdt dus alle veel voorkomende onkruiden in de suikerbietenteelt. Goltix Queen is bovendien mengbaar met alle gangbare herbiciden in de suikerbietenteelt. “En de bieten groeien goed door”, zegt Kalfa. De werkzame stof metamitron werkt hoofdzakelijk via de bodem, terwijl quinmerac effectief werkt zowel via de bodem als via contactwerking op het blad.

Uniek aan Goltix Queen is dat het zowel onder droge als natte omstandigheden werkt. In Duits onderzoek zijn acht middelencombinaties beoordeeld. “De werking van Goltix Queen kwam op 96 tot 98 procent, ook in droge jaren, zoals in 2015”, zegt Kalfa. “Dat is hoog.” De werking van Goltix Queen is het meest effectief bij onkruiden in het kiemblad en het tweebladstadium.

W023_P01 Aethusa cynapium.jpg

Bij een hoge druk van lastige onkruiden als hondspeterselie, uitstaande melde en melganzevoet is een hoge dosering Goltix Queen(3l/ha) voor-opkomst zeer effectief. Bovendien bespaart die toepassing ook op de inzet van contactherbiciden later in het seizoen. Dat blijkt uit een proef van Adama in Duitsland. In Nederland wordt de registratie uitbreiding met voor-opkomst toepassing dit voorjaar nog verwacht.

Combinatie met Belvedere Tripel nog effectiever
Onkruid goed aanpakken, vraagt om een goede combinatie van werkzame stoffen en een uitgekiend spuitschema. Een goed spuitschema voorkomt ook het ontstaan van resistentie. “Al jaren zijn de werkzame stoffen metamitron, fenmedifam, desmedifam en ethofumesaat een bewezen effectieve combinatie”, zegt Kalfa. Voorheen maakten telers zelf een mengsel van deze middelen, bekend onder de naam BOGT. Adama heeft een kant-en-klare mix om toe te voegen aan de Goltix Queen: Belvedere Tripel. De quinmerac in de Goltix Queen maakt deze combinatie nog effectiever dan BOGT.

Ook andere fabrikanten combineren fenmedifam, desmedifam en ethofumesaat in een kant-en-klaar product. “Ook die middelen zijn, in combinatie met Goltix Queen, erg effectief”, zegt Olaf van Campen, cropmanager suikerbieten van Adama in Nederland. “Maar Belvedere Tripel is het zachtst voor het gewas. We hebben dit product speciaal met een SE-formulering ontwikkeld. Dat voorkomt groeiremming van de bieten.”

 

Kijk ook op onze Goltix Queen en Belvedere Tripel product pagina!

 TimoReisiger_NLC9471_jpg.jpg

 

Onderwerpen: gewasbeschermingsmiddelen, Goltix Queen, Belvedere Tripel, Onkruid, Herbicide, Suikerbieten

Jan Nies

Geschreven door Jan Nies

Schrijf u in voor Adama email updates

Recent Posts

New call-to-action