Adama blog

Nieuwe ontwikkelingen in de aardappelteelt

09/07/2018

“Hoe is het?” “Droog, erg droog.” Dit is het meest voorkomende gesprek vandaag de dag in agrarisch Nederland. Of eigenlijk; agrarisch Noord Europa. Nederland lijkt op een van de droogste landbouw jaren in de geschiedenis af te stevenen. En dat is buiten goed merkbaar. Gewassen hebben het zwaar en iedereen die een beregenings haspel heeft, is dag en nacht in touw om toch maar kunstmatig water te geven.

 

Daarnaast zijn er ook de naweeën van 2017. We kenden een natte herfst met vaak moeizame oogst. Een kiemlustig jaar in de aardappelbewaring en een laat plantseizoen. Dat resulteert nu in een hoog percentage verlagingen (9,0% in 2018 t.o.v. 3,8% in 2017) en afkeuringen (1,5% in 2018 t.o.v. 0,5% in 2017) in pootgoed. In het buitenland zie ik hetzelfde beeld. Tijdens veel proeven bezoeken in Belgie en Duitsland, verwonder ik mezelf over de slechte staat van het pootgoed. Sommige percelen met 30-40% virus zieke planten!!

Virus in aardappel:

 

Tijdens de eerste landelijke pootaardappelveldag georganiseerd door Delphy op het proefbedrijf van de NAK te Tollebeek, wordt een toelichting gegeven bij de Smart Ziekzoeker. Jan Kamp (WUR) geeft de mogelijkheden en uitdagingen aan bij deze innovatie. Ik ben ervan overtuigd dat deze machine de toekomst is. Tijdens onze pootaardappelstudieclub-avond waren er direct een aantal geintereseerde telers die deze machine wel wilden testen. “Het zou toch mooi zijn, als je volledig automatisch de verkeerde planten uit je perceel kan halen!??!”

 

Datzelfde geldt voor loofdoding in aardappelen. Op een velddag in Aachen (Duitsland) werd een nieuwe machine gedemonstreerd waarmee in de toekomst loofdoding kan plaatsvinden. Het is belangrijk voor onze sector om naar deze nieuwe toepassings mogelijkheden te kijken, aangezien er veel chemische actieve stoffen in Europa onder druk staan.

Onkruid in aardappel:

 

Tegelijk zijn we natuurlijk ook op zoek naar  nieuwe middelen die de gewassen onkruid- en ziektevrij kunnen houden. Daarvoor voeren we proeven uit in heel Europa om de werkzaamheid (effectiviteit) en gewasveiligheid (selectiviteit) te testen. Vooralsnog lijken de resultaten zeer bemoedigend. Hopelijk kunnen we over een paar maanden in Nederland een nieuwe herbicide in de aardappelteelt verwelkomen.

Olaf van Campen

Geschreven door Olaf van Campen

Schrijf u in voor Adama email updates

Recent Posts

New call-to-action