Adama blog

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

23/05/2018

Het voorjaar is in volle gang. Zaden en plantgoed wordt weer aan de grond toevertrouwd. En met de huidige temperaturen, lijkt alles voorspoedig te groeien. Ware het niet, dat moeder natuur een grote invloed heeft op het groeiseizoen van onze gewassen. Plaatselijke buien van meer dan 70mm of juist schrale droge perioden waarbij bijvoorbeeld de tulpengewassen volop beregend worden. De kans dat deze extremen voorkomen, lijkt steeds groter te worden. En de impact kan zeer groot zijn voor de lokale ondernemer.

Blog Olaf mei 2018

Zelf heb ik bieten gezaaid op 14 April, 2 weken later dan vorig jaar. Vandaag wordt het laatste pootgoed aangefreesd en de onkruidbestrijding uitgevoerd. Althans, als het niet te hard waait. Er staan weer een aantal nieuwe gewasbeschermingsmiddelen in de kast. Omdat oude vertrouwde middelen niet meer mogen. Dit baart me wel zorgen. Kunnen we onze gewassen nog op een goede manier beschermen in de toekomst?! Het ontwikkelen van nieuwe producten wordt steeds lastiger en duurder. In de onkruidbestrijding van aardappelen hebben we gelukkig weer alternatieven. Maar we zullen ook moeten kijken naar de loofdoding, omdat het helemaal niet zeker is dat “diquat” zal blijven in de toekomst.

Vandaag (23 mei) plaatsen we voor het 5e jaar alweer de luizenvangbakken. Op deze manier, werken we aan IPM (integrated pest management). Door wekelijkse monitoring van luizen, bepalen we de inzet van onze middelen ter bestrijding van virusoverdracht. Met de donkere toekomst van de neonicotinoiden, zal dit alleen maar belangrijker worden.

 vangbakken_blog_Olaf_mei_2018

Deze  week, mag ik naar de opening van het nieuwe BeetLab bij het Cosun Innovation Center. De bietenteelt in Nederland blijft kansen houden, ondanks dat ook hier de druk op gewasbeschermingsmiddelen toeneemt. De goede samenwerking met het IRS, zal er toe bij moeten dragen, dat de bietenteelt ook in de toekomst rendabel blijft voor de Nederlandse teler.    

 

Olaf van Campen

Geschreven door Olaf van Campen

Schrijf u in voor Adama email updates

Recent Posts

New call-to-action