Adama blog

Nieuwtjes in de aardappelteelt

01/02/2018

Het jaar 2018 is net een maand aan de gang en er zijn al veel nieuwigheden in aardappelland te melden. Hieronder een opsomming van de ontwikkelingen in deze prachtige sector.

Allereerst kwam begin januari de aankondiging dat het World Potato Congress (WPC) een nieuwe voorzitter heeft; Romain Cools uit België. Hij kondigde aan dat vanaf 2021 het evenement elke 2 jaar zal gaan plaats vinden. Ook gaan zij de informatie stroom digitaliseren en via webinars en social media de telers informeren.

Tijdens een kennisavond van onze pootgoed studieclub, gaf Jan Kamp van PPO-AGV een inleiding over het selecteren van pootgoed met robot-techniek. Inmiddels is er jaren onderzoek geweest en is er in 2017 ook in de prakijk met 2 systemen getest. Er zitten nog wel haken en ogen aan de systemen, maar de resultaten lijken veelbelovend. Deze techniek zal nog verder ontwikkeld moeten worden, maar in de toekomst gaan we zeker profijt hebben van deze innovatie.

Zelf mocht ik een inleiding houden tijdens een aantal telersbijeenkomsten in het zuiden van het land. Ik heb de resultaten van EuroBlight 2017 toegelicht (www.euroblight.net). De nieuwe phytophthora stammen EU-36 en EU-37 zijn aan een opmars bezig. Ondanks strakke spuitschema’s en inzet van goede preventieve middelen, lijkt het erop dat deze belangrijkste aardappelziekte toch steeds meer schade gaat aanrichten. We zullen in de toekomst meer moeten kijken hoe andere Europese landen phytophthora aanpakken i.v.m. resistentie management.

Euroblight Data phytophthora monitoring 2017.png

Op toelatingsgebied van gewasbeschermingsmiddelen zijn er gelukkig een aantal nieuwe ontwikkelingen. Helaas mogen wij de actieve stof ‘linuron’ in 2018 niet meer inzetten. Om dit gat op te vullen, werkt Adama aan de toelating van een nieuwe actieve stof in de aardappelteelt die bijdraagt aan een effectieve onkruidbestrijding. In de ziektebestrijding verwacht DuPont een nieuw product met een geheel nieuw werkingsmechanisme. Een zeer welkome aanvulling voor het fungicide pakket. En ook voor de knolbehandeling zijn er een aantal nieuwe producten toegelaten.

Bron Delphy - Aardappels planten met ‘quad-systeem’.png

Op de landelijke pootgoeddag in Emmeloord liet Paul Hooijman (Delphy) de resultaten van het zogenaamde ‘quad-planten’ zien. Een ontwikkeling waarbij de poters niet in een rechte lijn worden geplant, maar in ‘verband’. De resultaten zijn wisselend, maar er is een duidelijke trend dat met dit nieuwe systeem, er een meeropbrengst van gemiddeld 4-5% meer knollen per hectare kan ontstaan. In 2018 gaan meerdere telers met dit systeem aan het werk en zullen we er meer van gaan horen.

Bovenstaande schets het innovatieve karakter van de aardappelsector. Als we iedere maand van 2018 dergelijke ontwikkelingen kunnen verwelkomen, dan beloofd het een prachtig jaar te worden!

Onderwerpen: 2018, landbouw, blog

Olaf van Campen

Geschreven door Olaf van Campen

Schrijf u in voor Adama email updates

Recent Posts

New call-to-action