Adama blog

Probleemonkruiden in bieten aanpakken

11/04/2018

In suikerbieten zijn melganzevoet, uitstaande melde, kamille en hondspeterselie probleem-onkruiden. Het toepassen van een bodemherbicide voor opkomst is bij deze onkruiden een aanrader.

melganzevoet

Wat zijn probleemonkruiden?
Kamille en hondspeterselie in bieten zijn moeilijk te bestrijden. Ook uitstaande melde en melganzevoet kunnen problemen geven. We hebben aanwijzingen dat melganzevoeten op sommige locaties in Nederland verminderde gevoeligheid voor metamitron laten zien. Hetzelfde geldt voor uitstaande melde in 2016 in Zuid-Limburg.
 

Waarom goed combineren?
Waarschijnlijk ontstaat verminderde gevoeligheid door eenzijdig gebruik van dezelfde actieve stoffen. Zo is atrazin, dat vroeger veel werd gebruikt, een broertje van de werkzame stof metamitron. Telers passen vaak in verschillende teelten in hun bouwplan herbiciden met dezelfde groepen werkzame stoffen toe. Dat werkt ongevoeligheid van het onkruid in de hand.

Een belangrijke oorzaak is een versmalling van het beschikbare middelenpakket. Er zijn minder middelen met een verschillend of zelfs nieuw werkingsmechanisme. Ik verwacht dat er in de toekomst meer actieve stoffen verdwijnen en er minder bijkomen. Dat onderstreept de noodzaak van het goed combineren van de actieve stoffen die we hebben om ongevoeligheid van onkruiden voor herbiciden te voorkomen.

hondspeterselie

Kamille

Verlaag dosering metamitron niet
Standaard in onkruidbestrijding in bieten is het lage doseringensysteem (LDS), dat bestaat uit lage doseringen desmedifam, fenmedifam, ethofumesaat, metamitron en plantaardige olie. Wij adviseren om bij verminderde gevoeligheid voor metamitron de dosering metamitron zeker niet te verlagen. De contactherbiciden fenmedifam, desmedifam en ethofumesaat moeten dan het bestrijdende effect geven. Ook het toevoegen van andere actieve stoffen zoals triflusulfuron of clomazone kan een oplossing zijn.

 

Welk middel kies je?

Daarnaast zijn hondspeterselie en kamille lastige onkruiden om te bestrijden, ook al zijn ze volledig gevoelig voor de standaard contactherbiciden. Telers kunnen bij een hoge onkruiddruk van hondspeterselie en kamille kiezen voor Goltix Queen of Centium. Goltix Queen onderscheidt zich door de goede werking tegen hondspeterselie en is erg veilig voor bieten. Gebruik Centium als er resistentie optreedt tegen bijvoorbeeld melganzevoet. Erg belangrijk is om kamille en hondspeterselie vroeg aan te pakken. Dus het liefst voor opkomst. Dat kan met Goltix Queen nu ook in de voor-opkomst toepassing en dat werkt ook goed tegen bingelkruid.

Waarom Goltix Queen?
Goltix Queen is de vertrouwde Goltix van Adama, maar bevat naast de werkzame stof metamitron ook de werkzame stof quinmerac. Beide stoffen zijn zeer veilig voor de bieten. Goltix Queen is sinds twee jaar op de markt en dit seizoen voor het eerst ook toegelaten in een toepassing voor opkomst. Het mag eenmaal, maximaal 3 liter/ha. Goltix Queen heeft zich al bewezen als effectief middel na opkomst en is het enige middel dat zowel metamitron als quinmerac bevat. Het middel werkt erg goed tegen een breed scala aan onkruiden zoals melganzevoet, kleefkruid, perzikkruid en hondspeterselie. De combinatie van werkzame stoffen geeft een brede werking. Quinmerac versterkt de werking van metamitron op onkruiden als melganzevoet, herdertasje en perzikkruid. Hetzelfde cumulatieve effect geldt voor lastige onkruiden zoals kleefkruid, uitstaande melde en hondspeterselie.

Druk onkruid direct de kop in
Onkruid zo vroeg mogelijk aanpakken en goede combinaties van actieve stoffen maken. Dat blijft het meest belangrijk om onkruiden in bieten goed te kunnen blijven bestrijden.

Olaf van Campen

Geschreven door Olaf van Campen

Schrijf u in voor Adama email updates

Recent Posts

New call-to-action