<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
May 27, 2021 12:50:01 PM - door Olaf van Campen
2 min

Afscheid

Dit is mijn laatste blog in dienst van ADAMA. Na 11 jaar, ga ik een nieuwe uitdaging aan bij een aardappelhandelshuis in Emmeloord: Agrico. Tijd om eens terug te kijken naar de afgelopen jaren in gewasbeschermings-land.

 

Talent

1 Februari 2010 begon ik als Product Development Specialist bij Makhteshim-Agan in Scandinavie en de Baltische Staten. We deden ongeveer 100-120 proeven per jaar en er kwamen diverse nieuwe registraties binnen. Tegelijk mocht ik in Nederland de ondersteuning van o.a. Talent in de aardappelteelt verzorgen. Een gewasbeschermingsmiddel dat van Luxan verhuisde naar Makhteshim-Agan. In 11 jaar tijd hebben we veel aandacht gehad voor dit product en is het gebruik in binnen-en buitenland enorm toegenomen. Een mooie tijd waarin ik met zeer veel mensen uit de aardappelsector heb mogen samenwerken.

 

Het aantal proeven dat we de laatste jaren moeten uitvoeren om onze gewasbeschermingsmiddelen geregistreerd te krijgen, of te houden, is zeker niet afgenomen. Wel zijn we al een aantal actieve stoffen kwijt geraakt en het wordt ook steeds uitdagender om actieve stoffen te behouden. Ik heb daar vaak over geschreven en mijn zorgen geuit richting politiek en overheid. Binnen het initiatief BoerBewust hebben we ook veel aspecten rondom gewasbescherming kunnen uitleggen. Met als hoogtepunt een weekje het twitter account van BoerBurgerTweet mogen beheren. Een van de uitstekende initiatieven van Caroline van der Plas. Mede door de politieke druk op gewasbescherming, zie ik de laatste jaren een tendens ontstaan naar groenere middelen. Bij ons is voorbeeld daarvan Charge.

 

Zes jaar geleden veranderde er veel binnen ons bedrijf. De aandelen werden overgenomen door ChemChina en de naam veranderde in ADAMA. Een mooie transitie waarbij wij als bedrijf door konden groeien met nieuwe actieve stoffen en in nieuwe delen van de wereld. Recentelijk zijn we zelfs toegevoegd aan de Syngenta Group. Zodat we via schaalvoordelen nog verder kunnen door groeien. Dit zag je trouwens in de gehele sector gebeuren. Zowel op teler niveau als bij onze klanten; bedrijven fuseren of worden groter en creëren daardoor voordelen.

 

In al mijn 11 jaren, heeft de teler altijd centraal gestaan. De slogan van ADAMA was dan ook lange tijd: Simply Grow Together. Heel veel telers bezoeken in binnen en buitenland. Vaak kwamen buitenlandse klanten en telers in Nederland kijken, hoe wij in zon klein land, toch zulke hoogwaardige gewassen kunnen verbouwen. En in het buitenland kon ik vaak de kennis en kunde van ons overbrengen. Ik heb ontzettend veel plezier beleefd aan deze internationale contacten. Vooral bij productintroducties zoals Banjo Forte en Goltix Queen.

 

Ik wil iedereen heel hartelijk danken voor de plezierige samenwerking de afgelopen jaren. Telers, adviseurs, proefbedrijven, collegas, keten partners, toeleveranciers, etc. De agrarische wereld is maar klein, dus zeer waarschijnlijk ga ik jullie vast wel een keer ergens tegen komen. Het gaat jullie goed!

11 jaar ADAMA

video 11 jaar ADAMA Olaf

 

Bekijk de video
Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
20 jaar ervaring in de landbouw en kennis van akkerbouwgewassen. Belangrijkste interesse in suikerbieten en aardappelen. Hoge technische kennis van suikerbieten en aardappelteelt. Reisde door heel Europa om lokale telers te ondersteunen met Nederlandse technieken en innovaties. Kan praktische ervaring van de boerderij overbrengen naar alle geïnteresseerden in land-en tuinbouw.

Wellicht ook interessant