<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
Apr 13, 2021 7:22:17 AM - door Olaf van Campen
1 min

“April doet wat hij wil” of “Zaaien is raaien”

Gezegdes die horen bij het voorjaar. Vorst, hagel, sneeuw, onweer en droogte kunnen de groei van de gewassen in het voorjaar maken of breken. Er is al 70% van de suikerbieten en uien gezaaid en een deel staat al boven. Ook de fruitbomen staan reeds in bloei en bij de bloembollen zal het niet lang meer duren. De fruittelers staan massaal klaar om beregening in te zetten tegen vorstschade aan de bloemknoppen. Het voorjaar is altijd weer 1 van de stress volle momenten voor telers!

 

En als je dan citaten in de media voorbij ziet komen, over het feit dat boeren het land bezetten, dan breekt mijn klomp. Het maakt me boos en verdrietig tegelijk. Telers zetten zich 80-90 uur per week in, om een goede opbrengst van uitstekende kwaliteit te produceren. Ze beheren de grond, niet bezetten. En dat doen ze vaak in nachtelijke uren of in weekenden, wanneer de burger of politici genieten van hun vrije tijd…….

 

Het voordeel van de Corona-tijd, is dat we veel online seminars kunnen volgen. Eén van de meest interessante was de Euroblight workshop. Daar werden de resultaten van de phytophthora monitoring besproken en aandachtspunten voor komend seizoen aangestipt. Veel dank gaat uit naar onze klanten en partners die in het seizoen altijd de aardappel blaadjes verzamelen. Overigens zijn alle resultaten digitaal beschikbaar: Results of the EuroBlight potato late blight monitoring in 2020.

 

Een ander interessante digitale bijeenkomst, was de resistentie vergadering van de noordelijke registratie zone (Scandinavië en Baltische Staten). Veel data over actieve stoffen en resistentie management. Het blijft voor ons een uitdaging om in de toekomst over voldoende gewasbeschermings middelen te kunnen beschikken. Een duidelijk filmpje over het voorkomen van resistentie: Fungicide Resistance Management.

 

Op Goede Vrijdag en Paaszaterdag hebben we de suikerbieten gezaaid. Of dat verstandig was, weet je pas achteraf, maar vooralsnog ziet het er goed uit. De structuur van de grond is stukken beter dan vorig jaar en het is nu in ieder geval niet nodig om de gewassen in een vroeg stadium al boven te beregenen. Een filmpje van het bieten zaaien: Bieten zaaien 2021.

 

Deze week zullen we de wortelruggen gaan trekken en wellicht een start maken met aardappels poten. Op naar weer een spannend groeiseizoen!

Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
20 jaar ervaring in de landbouw en kennis van akkerbouwgewassen. Belangrijkste interesse in suikerbieten en aardappelen. Hoge technische kennis van suikerbieten en aardappelteelt. Reisde door heel Europa om lokale telers te ondersteunen met Nederlandse technieken en innovaties. Kan praktische ervaring van de boerderij overbrengen naar alle geïnteresseerden in land-en tuinbouw.

Wellicht ook interessant