<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
May 7, 2021 3:14:15 PM - door Robbert Boon - Marketing Campaign Manager
2 min

Natuurlijke gewasbescherming: de werkwijze van en met Charge

charge photo

Overal om ons heen horen we steeds duidelijker de roep om biologische en duurzame producten en processen. In de gewasbescherming is dat niet anders. Sterker nog, juist deze omgeving waarin traditioneel veel chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden kan op extra maatschappelijke aandacht rekenen. Gelukkig is de effectiviteit van biologische en andere niet-chemische middelen aan een inhaalslag bezig. Daarom zijn ze steeds beter in te zetten bij een groeiend aantal gewassen. In dit artikel gaan we in op de bijzonderheden van de toepassing van ons niet-chemische, natuurlijke product Charge en de werking ervan.

Van bestrijden...

Zoals bekend doodt een chemisch gewasbeschermingsmiddel de mogelijke ziektekiemen op een gewas. Hierbij treedt het middel ook op als een schild en vormt het een laagje op het blad of de bol. Het is geen geheim dat deze methode, hoewel effectief, ook nadelen met zich meebrengt. Denk aan resistentie en het achterblijven van residu in je product. Hoe doet Charge dat anders? 

 

...naar uitlokken

Waar chemische gewasbeschermingsmiddelen een ziekteverwekker echt bestrijden, werkt Charge als een ‘elicitor’. Deze term kun je vertalen als ‘uitlokker’. Hiermee doelen we op de activerende functie die Charge heeft op de weerstand van de cel van je gewas. Door chitosan hydrochloride, de werkzame stof in Charge, komt het natuurlijke afweersysteem van de cel in actie en is het klaar om aanvallen van buitenaf te lijf te gaan. Zo beschermt en versterkt Charge de natuurlijke defensie van de plant zonder dat er chemische gewasbeschermingsmiddelen aan te pas komen.  

 

Gebruik je Charge op een andere manier dan chemische gewasbeschermingsmiddelen?

Veel chemische gewasbeschermingsmiddelen worden zowel curatief als preventief ingezet. Dat betekent dat het gewasbeschermingsmiddel uit voorzorg (preventief) wordt gebruikt op een gezonde plant, maar ook als geneesmiddel (curatief) bij een plant die al geïnfecteerd is. Door de vrij brede werking van het middel maakt het minder uit op welk moment je je gewassen ermee behandelt. Charge werkt veel gerichter. Omdat het als elicitor de natuurlijk afweer van de plant activeert, kun je het middel het beste inzetten op het moment van infectie. In feite is het een krachtige, natuurlijke vitaminepil die als vaccin werkt voor je plant en ervoor zorgt dat deze beter bestand is tegen de ziekte. Dat neemt niet weg dat je Charge en je planten best een handje mag helpen met chemische gewasbeschermingsmiddelen, zoals je dat nu ook doet.

 

Het moment van behandelen bij verschillende gewassen

Precies op het moment dat de ziektekiemen toeslaan, wil je het gewas beschermen met Charge. Dit geldt met name voor gewassen waarbij je een bladbehandeling toepast, zoals suikerbieten. Dat betekent dat je je patroon wat aan moet passen en zo’n twee weken eerder moet beginnen met behandelen dan je gewend bent. Afhankelijk van de historische ziektedruk in de regio kun je Charge vanaf halverwege juni met de conventionele veldspuit toepassen op je suikerbieten. Dat is namelijk het moment dat de infectie toeslaat, en jij dus ook. Het is verstandig om hierbij relevante informatie van beslissingsondersteunende systemen (BOS) te raadplegen. Afhankelijk van het weer wil je misschien iets eerder of later beginnen met het toedienen van Charge. Ook de welbekende BAS-app van Cosun kan je helpen om het perfecte behandelmoment te kiezen. Bij aardappelen pas je Charge in de veur toe tijdens het planten. Op het moment dat infecties toeslaan, is de aardappel onder de grond niet bereikbaar. Daarom wil je het gewas dan al beschermd hebben. Voor bloembollen geldt dat je Charge gewoon aan het dompelbad toe kunt voegen.

 

Timing is alles

Waar je vroeger wachtte met bestrijden tot de eerste vlekjes al op het blad verschenen, ga je nu gerichter en functioneler te werk op basis van data. Door de combinatie van Charge en de verschillende bronnen die je tot je beschikking hebt, automatiseer je de behandeling verder aan de hand van infectiemodellen. Dit scheelt je een hoop tijd en energie. Ook doe je niet meer aan symptoombestrijding wanneer je gewassen al ziek zijn, maar zorg je dat ze op een natuurlijke manier gezond blijven en de ziekte op eigen kracht de baas zijn.


Ben je benieuwd hoe jij ons niet-chemische Charge al in kunt gaan zetten? Neem dan contact met ons op of informeer bij je leverancier.

Robbert Boon - Marketing Campaign Manager
Robbert Boon - Marketing Campaign Manager
20 jaar ervaring in de agrarische sector en affiniteit met marketing en sales, veredeling en teelttechniek. Met een verleden in het praktijkonderzoek voor de suikerbieten- en uienteelt een hoog kennisniveau van deze gewassen. Volgt kritisch, maar realistisch de maatschappelijke uitdagingen binnen de agrarische sector. Als relatiebeheerder vervul ik graag een verbindende rol.

Wellicht ook interessant