<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
Jul 15, 2021 4:35:33 PM - door Hans Pijpers - Technical Support Manager Fruit & Boomkwekerij
2 min

Hans legt uit: de veilige en gerichte kracht van Brevis in vruchtdunning

Er is maar één middel het beste om het juiste aantal en de perfecte grootte van appels en peren aan de boom te selecteren: jouw scherpe oog. Tegelijkertijd is dat meteen het duurste en meest arbeidsintensieve instrument. “Natuurlijk kun je boom voor boom en hectare voor hectare handmatig gaan dunnen,” zegt Hans Pijpers, de nieuwe adviseur van ADAMA, “maar de efficiëntie is ver te zoeken bij deze werkwijze. Juist daarom bieden we je een andere methode die vrijwel net zo betrouwbaar is als jouw vakkundige blik, maar lang niet zo kostbaar.” Een verhaal over de veiligheid, zekerheid en doelgerichtheid van het vruchtdunningsmiddel Brevis van iemand die weet waar hij het over heeft. 

 

Alles voor de perfecte vrucht

Het is geen nieuws dat een zekere mate van vruchtdunning nodig is om de rest van je vruchten tot het perfecte formaat te laten groeien. Hans vertelt: “De consument heeft nu eenmaal een bepaald beeld bij de ideale appel of peer. Met te veel vruchten aan je boom zul je ongelijke en te kleine producten krijgen. Daar staat tegenover dat te weinig vruchten aan de boom zorgt voor te grote appels en peren, maar daar dan weer weinig van. Je bent op zoek naar bomen met een optimale kwaliteit en een opbrengst van 100%, niet van 70% of 150%. Het idee dat een zo vol mogelijke boom voor de beste en meest gewilde oogst zorgt, is dus niet waar.”

 

Even door de zure appel heen

Hans heeft zijn sporen in de fruit- en boomkwekerij ruimschoots verdiend. Met een carrière van meer dan 16 jaar als teeltadviseur heeft hij veel producten en toepassingen zien komen en gaan. Hij vertelt: “Vaak heb ik van dichtbij meegemaakt hoe moeilijk telers het vinden om over te schakelen op een nieuw product. In de vruchtdunning wordt meestal gebruik gemaakt van dezelfde producten, die niet altijd het gewenste resultaat geven. Dat geldt met name voor de gevallen waarin een grote mate van dunning gewenst is. Daar komt nog bij dat het gevoelsmatig misschien een wat onnatuurlijke manier van werken lijkt. Want is het niet raar om te kiezen voor een product dat tégen de hoeveelheid vruchten van je bomen in gaat? Ergens snap ik dat telers liever eieren voor hun geld kiezen en doorgaan op de ingeslagen weg. Toch wil ik graag een lans breken voor het vruchtdunningsproduct Brevis, juist omdat ik zo vaak heb gezien hoe het nog beter kan. Brevis kan heel gericht de grote of kleine mate van dunning bieden die je zoekt.”

 

Te rigoureus, te mild of gewoon precies goed? 

Vaak wordt er gedacht dat een middel voor vruchtdunning veel te heftig werkt. Hans vervolgt: “Telers zijn bang dat ze in één keer alle appels of peren van hun bomen spuiten. Aan de andere kant leeft ook het idee dat een product misschien te weinig doet en je alsnog veel handmatig moet gaan dunnen. Bij de juiste manier van gebruik zit Brevis daar precies tussenin. En daar ligt een mooie rol voor mij als adviseur.”

 

Op slimme wijze toepassen

Het werken met een middel voor vruchtdunning vereist een uitgekiende strategie. Je moet kiezen voor het juiste moment en de juiste weersomstandigheden, maar ook rekening houden met het type ras, de aard van je perceel, de historie van de bloei en regionale invloeden. “Gelukkig bestaan hier tegenwoordig zo veel hulpmiddelen voor, dat je daarin optimaal begeleid wordt,” gaat Hans verder. “Speciaal voor Brevis hebben we het online programma Brevismart ontwikkeld, dat een handige leidraad biedt om nog gerichter aan de slag te kunnen in de praktijk. Dit model blijven we constant doorontwikkelen, waardoor het je steeds meer waardevolle informatie geeft. Brevismart houdt rekening met de bovengenoemde omstandigheden, zodat jij precies weet hoe veel of weinig Brevis je nodig hebt voor het beste resultaat. Uiteindelijk zul je merken dat Brevis je veel tijd, energie en geld gaat opleveren. Want wil je echt zelf elke appel en peer onder een vergrootglas blijven leggen?”

 

Ben je benieuwd naar de werking van Brevis, de toepassingsmogelijkheden en de resultaten? Kijk dan uit naar het volgende blog met Hans! Hij is nog lang niet uitgepraat over de voordelen die Brevis jou gaat brengen. Wil je nu al meer weten? Neem dan contact met ons op. 

Hans Pijpers - Technical Support Manager Fruit & Boomkwekerij
Hans Pijpers - Technical Support Manager Fruit & Boomkwekerij
Interesse in de landbouw, specifiek in de fruit- en boomteelt. Bijna 20 jaar actief in deze teelten en geïnteresseerd in alle bijbehorende aspecten zoals plantweerbaarheid, bodem, teelttechniek en natuurlijke vijanden. Ruime ervaring in advisering van telers en daarmee bekend met de uitdagingen in de praktijk. Daarnaast ervaring in uitvoering van proeven en demo’s, welke als doel hebben het ontwikkelen van nieuwe innovaties voor de fruit- en boomteelt.

Wellicht ook interessant