<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
Jul 23, 2021 10:01:40 AM - door Hans Pijpers - Technical Support Manager Fruit & Boomkwekerij
2 min

Hans legt uit: de werking en toepassing van Brevis in vruchtdunning

In het vorige blog over Brevis vertelde Hans Pijpers, adviseur fruitteelt bij ADAMA, waarom telers met een gerust hart hun vertrouwen in het product kunnen leggen. “Met name door de uitgebreide ondersteuning die wij bieden is Brevis nu nog gerichter in te zetten bij vruchtdunning,” laat hij weten. “Veel boeren dunnen nog met de hand en tellen daarbij niet hun eigen arbeidsuren. Op die manier lijk je weinig kwijt te zijn aan vruchtdunning, maar in de praktijk had je je eigen kostbare tijd ook op een andere plek of manier in kunnen zetten. Tegen een paar procent van deze kosten kun je hetzelfde resultaat boeken met Brevis. Deze kostenbesparing geeft je nieuwe kansen terwijl de kwaliteit van je appels en peren alleen maar groeit.” In dit blog vertelt Hans meer over de toepassing van Brevis en de hulpmiddelen die de teler heeft om het product zo effectief mogelijk in te zetten.

 

Een blik op jouw situatie

 

Zoals gezegd levert Brevis je veel tijd en geld op. “Daar hoort wel een uitgebalanceerd toepassingsbeleid bij,” laat Hans weten. “De effectiviteit van Brevis hangt samen met een groot aantal factoren waarop jij als teler vaak geen invloed hebt. Om tot een goed spuitschema te komen, kijkt een adviseur altijd eerst samen met de teler naar de status van je perceel. Wat is de leeftijd van de boomgaard? Om welke rassen gaat het? Hoe was de bloei vorig jaar? Op basis van deze informatie kunnen we al een goede inschatting maken voor de toepassing van Brevis. Maar gelukkig hoeven we niet alleen op onze ogen af te gaan, maar maken we vooral gebruik van goed onderbouwde data.”

 

Brevismart wijst de weg

 

Waarom zou je gokken met vruchtdunning, als je het perfecte toepassingsmoment van tevoren accuraat in kunt schatten? “Meten is weten,” vervolgt Hans. “Er zijn ontelbare factoren die van invloed zijn op de werking van dunningsmiddelen. Voor Brevis hebben we al deze invloeden gebundeld in een online programma met de naam Brevismart. In Brevismart zie je in één oogopslag of en wanneer je Brevis het best op jouw specifieke perceel inzet. Aan de hand van een stoplichtsysteem kies je eenvoudig het optimale moment. Het programma houdt hierbij rekening met een hele waslijst aan factoren. Denk bijvoorbeeld aan de regio waarin je teelt, de temperatuur van de aanloopperiode, de huidige omgevingstemperatuur, de straling en het vruchtstadium. Als je deze zaken zo bij elkaar ziet staan, snap je meteen dat het ondoenlijk is om dit op eigen gevoel te doen. Brevismart vertelt je de exacte dag waarop jij moet gaan dunnen. Door een scherp oog op het programma te houden in combinatie met de kennis van de adviseur over het te dunnen perceel weet je zeker dat je jouw bomen nooit te veel of te weinig Brevis geeft en dun je je vruchten uit tot een perfecte oogst.” 

 

Alleen de kleintjes vallen af

 

Wat doet Brevis nu eigenlijk? Hans legt uit: “Je zet Brevis eind mei of begin juni in bij een boom met daaraan te veel vruchten. Als je al deze vruchten zou laten zitten en doorgroeien, bestaat je oogst uit te kleine appels en peren. Brevis zorgt ervoor dat de kleine vruchten van bijvoorbeeld 12 millimeter van de boom af vallen, waardoor de grotere vruchten door kunnen groeien en meer kracht van de boom krijgen. Omdat je het product precies goed in hebt gezet aan de hand van Brevismart, loop je weinig risico dat het óf te rigoureus was, óf dat je later nog met de hand moet gaan uitdunnen. 

 

Eigenlijk helemaal geen sprong in het diepe

 

Hoewel Hans vanuit zijn ervaring weet waar hij het over heeft, zoeken telers misschien nog iets meer bewijs. Hans begrijpt dat maar al te goed: “Natuurlijk is het spannend om met een nieuw product aan de slag te gaan. Wat je methode nu ook is, het is wel een zekerheid en je bent er bekend mee. Toch is het ontzettend de moeite waard om Brevis in te zetten, vooral met alle moderne hulpmiddelen die telers tegenwoordig tot hun beschikking hebben. Daarbij snap ik dat woorden ook maar woorden zijn en dat je graag iets tastbaars wilt zien. Kijk daarom uit naar het volgende blog, waarin we in woord én beeld de resultaten presenteren van verschillende percelen die met Brevis behandeld zijn!”


Ben jij benieuwd wat Brevis voor jouw boomgaard kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Hans Pijpers - Technical Support Manager Fruit & Boomkwekerij
Hans Pijpers - Technical Support Manager Fruit & Boomkwekerij
Interesse in de landbouw, specifiek in de fruit- en boomteelt. Bijna 20 jaar actief in deze teelten en geïnteresseerd in alle bijbehorende aspecten zoals plantweerbaarheid, bodem, teelttechniek en natuurlijke vijanden. Ruime ervaring in advisering van telers en daarmee bekend met de uitdagingen in de praktijk. Daarnaast ervaring in uitvoering van proeven en demo’s, welke als doel hebben het ontwikkelen van nieuwe innovaties voor de fruit- en boomteelt.

Wellicht ook interessant