<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
Aug 6, 2020 9:04:26 AM - door Olaf van Campen
1 min

Demonstraties, open dagen en oogsttijd

Adama

Mijn laatste blog van April ging over Corona. Hoewel ik toen al schreef over de moeilijke situatie in bijvoorbeeld de sierteelt en de aardappelteelt, konden we nog niet overzien hoe de nabije toekomst zich zou ontwikkelen. We zijn nu 4 maanden verder en het lijkt erop, dat we nog langere tijd te maken hebben met de pandemie.

Onze veldbijeenkomsten en beurzen zijn grotendeels afgezegd of zijn op een digitale manier georganiseerd. Zo was de open dag bij Proefboerderij Rusthoeve (Zeeland) dit jaar digitaal. Normaal gesproken komen er ieder jaar 2.500 bezoekers op af. Maar zij konden dit jaar thuis achter de computer, of via de tablet/telefoon, de diverse proeven en stands bezoeken. Wij hebben onze ADAMA demonstratieproef over onkruidbestrijding in suikerbieten via de digitale weg laten zien: link

Onze digitale stand voor de Aardappeldemodag 2020 in Westmaas, zal binnenkort ook via YouTube beschikbaar zijn.

Talent_demoDemonstratieproef Talent Noord-Holland

Gelukkig kunnen we de laatste tijd wel weer (in kleinere groepen) buiten op het veld bij elkaar komen. We zijn met onze pootaardappelstudieclub alweer 3x bij elkaar geweest. Wat opviel was een redelijke zetting, maar zeker niet overdadig. Veel problemen met virusplanten en weinig met bacterie. Loofdoding is dit jaar veel anders dan we gewend waren met Reglone. Sommige telers hebben geïnvesteerd in loofbranders of looftrekkers. Het wegvallen van actieve stoffen (in dit geval diquat) in Europa zorgt voor steeds meer uitdagingen in de diverse teelten!!!

Juni en juli zijn ook altijd de maanden om de bewaarproeven bij de aardappel handelshuizen te bezoeken. Er wordt veel onderzoek gedaan, hoe de toekomstige rassen (zaailingen) reageren op diverse bewaarmethoden. Over het algemeen reageren de rassen die uit de Talent bewaring komen dit jaar positief qua knolaantal t.o.v. de traditionele mechanische koeling. Sommige rassen laten 50% (!!) meer knollen zien. Eind oktober zullen we in onze jaarlijkse Talent bijeenkomst weer alle resultaten en ervaringen delen.

GraanoogstGraanoogst is in volle gang

De graanoogst is inmiddels begonnen. Uit proeven blijkt dat 2x ziektebestrijding in wintertarwe voor een paar honderd kilo meer-opbrengst per hectare zorgt. Ook in de praktijk zien we redelijke opbrengsten, maar de natte winter heeft zeker zijn sporen nagelaten! De oogst van pootgoed is langzaamaan begonnen. Uien gaan strijken en worden zelfs voor de laatste keer beregend. Wortels krijgen eindelijk de groei te pakken, maar de stand is niet overweldigend. Augustus is de maand dat de kilos in de consumptieaardappelen moeten groeien. Ik ben benieuwd of de komende hete periode daar een invloed op gaat hebben.

Ik wens alle telers in ieder geval veel succes in deze, altijd hectische, oogsttijd. Maar vooral dat iedereen maar gezond mag blijven.

Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
20 jaar ervaring in de landbouw en kennis van akkerbouwgewassen. Belangrijkste interesse in suikerbieten en aardappelen. Hoge technische kennis van suikerbieten en aardappelteelt. Reisde door heel Europa om lokale telers te ondersteunen met Nederlandse technieken en innovaties. Kan praktische ervaring van de boerderij overbrengen naar alle geïnteresseerden in land-en tuinbouw.

Wellicht ook interessant