<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
Oct 25, 2019 3:15:44 PM - door Terry van Loon
2 min

Drift beperken, je zou er driftig van worden…

Blog - Terry block

Regels zijn niet zo erg. Als ze maar samenhangend, duidelijk en consequent zijn, zodat je weet waar je aan toe bent en ze ook niet te vaak veranderen.


Op sommige stukken snelweg mag je 130, andere 120 en weer andere maar 100. En soms mag je tussen 6:00 en 19.00 uur ergens 100 en op andere tijden weer 130. En het kan best voorkomen dat je op 10 kilometer snelweg al deze varianten tegenkomt…. Tsja.

Ook de landbouw zit vol met regels die niet altijd even duidelijk zijn. Mestwetgeving is een goed voorbeeld, maar zeker ook gewasbescherming zit er vol mee. Een belangrijk punt dat gaat veranderen per 1 januari 2020 is de regelgeving rond anti-driftmaatregelen bij bespuitingen. Op zichzelf een uitstekend punt om drift zoveel mogelijk te beperken, maar wat er nu gebeurt is toch op zijn minst bijzonder.

 

Doppenlijst

Voorbeeld: de lijst met toegestane spuitdoppen om met 90% driftreductie gewasbeschermingsmiddelen toe te passen wordt gehalveerd per 1 januari aanstaande. Dat betekent dus dat er een goede kans is dat u nieuwe spuitdoppen moet aanschaffen om überhaupt gewasbeschermingsmiddelen met 90% driftreductie te mogen toepassen (en dat zijn er heel veel tegenwoordig). Er staan ook vrij veel ‘grove’ doppen op de nieuwe lijst, waardoor er netto dus vrij weinig doppen overblijven met een goede gewasbedekking. Daarbovenop komt nog dat wanneer die doppen goedgekeurd zijn voor driftreductie tussen 2 – 3 bar spuitdruk er een druklogger op de spuit moet komen, om te controleren of er ook bij de goede druk is gespoten. Alternatief voor deze druklogger is om een dubbele teeltvrije zone te gebruiken.

Let wel: andersom geldt het niet. Dus als u een druklogger aanschaft (of dubbele teeltvrije zone gebruikt) geeft dit geen vrijstelling voor het gebruik van alle spuitdoppen. U mag nog steeds alleen toegelaten doppen gebruiken voor die betreffende anti-driftklasse !

Volgt u het nog ? Extra bijzonder is dat er mogelijk half januari 2020 nog een update komt van de doppenlijst…. En dat terwijl eigenlijk iedereen zijn aanpassingen op 1-1-2020 gedaan had moeten hebben.

Het toepassen van middelen met 95 of 97,5% driftreductie is feitelijk onmogelijk geworden met een ‘normale’ veldspuit. Dat kan alleen met een speciale techniek op de spuitmachine zoals Wingssprayer, Wave, luchtondersteuning, MagGrow of een verlaagde spuitboom. Per type techniek gelden specifieke eisen en er zijn geluiden dat ook daar de voorwaarden voor sommige technieken nog wijzigen.

 

Flexibiliteit

Bovenstaande is een voorbeeld waarin wordt geprobeerd alles tot in detail te regelen, maar het betekent in de praktijk dat iedereen vragen heeft n.a.v. zijn of haar specifieke situatie. Het zou goed zijn als er juist flexibiliteit komt qua regelgeving. Bijvoorbeeld zo:

 • Standaard is de huidige 75% driftbeperkende maatregel in combinatie met de huidige teeltvrije zones
 • Per 50 cm extra teeltvrije zone ga je 1 ‘driftklasse’ omhoog
  • Dus als je een middel met 95% driftbeperking moet toepassen kun je kiezen uit:
   • standaard + 2 x 50 cm extra teeltvrije zone
   • dop of techniek erkend voor 90% driftbeperking + 1 x 50 cm extra teeltvrije zone
   • dop of techniek erkend voor 95% driftbeperking (zonder extra teeltvrije zone)

Het voorkomt onnodige investeringen, je hebt de keus om met bestaande techniek je gewassen te behandelen, maar het betekent dat je (soms) een bredere teeltvrije zone moet aanhouden. Maar je kunt ook kiezen om te investeren in nieuwe doppen of technieken (met dus smallere teeltvrije zone).

Verantwoord gewasbeschermingsmiddelen toepassen is belangrijk. En waar drift (verder) voorkomen kan worden moeten we dat doen, maar snelle duidelijkheid over hoe nu verder is essentieel. Telers wachten nu (terecht) af, omdat voorwaarden / regels nog steeds veranderen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat iedereen onbedoeld illegaal bezig is in 2020 omdat de regels en voorwaarden niet op tijd duidelijk waren ?

 

flowchart spraynozzles 2020 NLDownload het stroomschema: klik hier

Om te proberen enige duidelijkheid in de materie te scheppen, heeft ADAMA een stroomschema gemaakt over driftreductie-maatregelen per 1-1-2020. Het is de situatie per 15 oktober 2019. Voor luchtvloeistof mengdoppen geldt er een aparte tabel.

Terry van Loon
Terry van Loon
Akkerbouw-achtergrond, breed geïnteresseerd in landbouw / akkerbouw in het algemeen. Voorheen gewerkt in journalistiek en meststoffen, sinds 2011 werkzaam in gewasbescherming.

Wellicht ook interessant