<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
Sep 8, 2020 7:59:47 AM - door Olaf van Campen
1 min

Gele plekken en rooien

Vergelingsvirus in suikerbieten

 

Het groeiseizoen in Nederland is reeds ver gevorderd. De granen zijn geoogst met redelijke opbrengsten voor de wintergranen maar middelmatige opbrengsten voor de zomergranen. De oorzaken waren de hete en droge zomermaanden. Inmiddels is de pootgoed oogst ook volop aan de gang en moet men soms even wachten op drogere dagen. Toch zijn er grote verschillen in Nederland. Want in het zuiden wordt de kleigrond alweer bijna te hard om de gewassen uit de grond te krijgen. Zo blijven wij altijd afhankelijk van Moeder Natuur.

 

 

HubSpot Video


Pootgoedoogst 2020

Als je door Nederland rijdt, zie je enorm veel bietenpercelen met gele vlekken. Mijn neefje (4) zei laatst: “dat zijn luizenplekken ome Olaf”. Inderdaad. Het probleem met het vergelingsvirus wordt ieder jaar groter doordat we geen zaad-coating meer mogen gebruiken. In andere EU-landen worden er soms vrijstellingen gegeven, maar met dusdanige voorwaarden dat het voor telers niet aantrekkelijk is om volgend jaar gecoat zaad te gebruiken. Ik zou ervoor willen pleiten, dat beslissingen om actieve stoffen te verbieden, genomen worden op basis van feiten. En niet op basis van emotie. Als de dossiers en berekeningen voldoen aan de wetgeving, moeten telers gebruik kunnen blijven maken van deze middelen.

Vergelingsvirus
Vergelingsvirus in suikerbieten

In het MARS bulletin (Augustus) van de Europese Commissie, wordt geschreven dat de suikerbietenoogst in Nederland 4,2% boven het 5-jarig gemiddelde gaat uitkomen. Ik moet dat nog zien. Sowieso hebben veel bieten last gehad van de hete en droge Juli maand. Bovendien grijpt Cercospora momenteel snel om zich heen. En door al die gele plekken, verwacht ik dat individuele telers best weleens 5-10% minder opbrengst kunnen hebben. We weten immers dat vergelingsvirus in Frankrijk en Engeland voor opbrengstderving kan zorgen tussen de 10-30%!!!!

Deze week heb ik nog een aantal vergaderingen en proefbezoeken gepland staan. Er zullen dan een aantal nieuwe producten besproken worden. Goed om te zien, dat ons bedrijf ook investeert in ‘groene chemie’. Want dat zal in de toekomst steeds belangrijker worden. En vanaf woensdag maar weer verder met de oogst. Want dat is toch altijd genieten. Het product waar je een heel jaar lang voor gezorgd hebt, zo goed en mooi mogelijk naar binnen rijden voor de bewaarperiode.

Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
20 jaar ervaring in de landbouw en kennis van akkerbouwgewassen. Belangrijkste interesse in suikerbieten en aardappelen. Hoge technische kennis van suikerbieten en aardappelteelt. Reisde door heel Europa om lokale telers te ondersteunen met Nederlandse technieken en innovaties. Kan praktische ervaring van de boerderij overbrengen naar alle geïnteresseerden in land-en tuinbouw.

Wellicht ook interessant