<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
Nov 4, 2021 3:57:21 PM - door Hans Pijpers - Technical Support Manager Fruit & Boomkwekerij
2 min

Hans legt uit: de bewezen werking van Brevis in vruchtdunning

Hans Pijpers, adviseur fruitteelt bij ADAMA, legde in zijn eerste blog over Brevis uit dat je het product veilig kunt gebruiken in vruchtdunning. In het blog dat daarop volgde liet hij zien hoe je Brevis het beste toe kunt passen aan de hand van de handige modellen van BreviSmart en natuurlijk het kundige oog van de adviseur. Maar blijft het bij mooie woorden? “Zeker niet!” vertelt Hans. “De resultaten van het afgelopen seizoen zijn binnen, en ze zijn veelbelovend. Daarom neem ik je graag mee in de belangrijkste uitkomsten van Brevis over 2021 en geef ik je meteen tips voor het gebruik.” 

 

Brevis laat nergens overdunning zien

“Het blijft toch een van de grootste angsten van de teler bij het gebruik van een middel voor vruchtdunning,” zegt Hans. “Je zou maar een product gebruiken dat veel te veel goede vruchten van je perceel dunt. Dat is gelukkig bij Brevis niet het geval. Uit onze tests blijkt dat bij het gebruik van Brevis nergens te weinig vruchten aan de boom blijven zitten. Dat is extra uitzonderlijk als je bekijkt wat een koel en nat voorjaar we gehad hebben. Juist in deze omstandigheden is het de vraag hoe de dunning uitpakt. Ondanks de uitdagingen van het voorjaar hadden de bomen in de appelboomgaard toch nog te veel vruchten. Zo zie je maar dat niets doen nooit een optie is, ook niet in een minder groeizaam jaar. Door de inzet van Brevis kwamen we in de proeven van dit jaar precies rond de 100% tot 110% vruchten per boom uit. Juist het feit dat je nét iets boven de 100% uitkomt vinden veel telers prettig, omdat ze dan de laatste kleine kwaliteitsdunning nog met de hand kunnen doen. Zo houdt de meester het laatste woord.”

 

Eén toepassing geeft gewenste resultaat

Hoe zit het dan met het moment van toepassing en de werkzaamheid van andere producten? “Natuurlijk zijn we niet over één nacht ijs gegaan,” gaat Hans verder. “We hebben ook controlevelden gebruikt die we onbehandeld lieten en velden waarop we andere producten of combinaties ingezet hebben. Brevis blijkt steeds het perfecte product te zijn. Het werkte dit jaar in de proeven het beste wanneer we het éénmalig spoten zonder het te combineren met andere middelen. Daarbij viel op dat de werkzame stof 6BA, die veel telers gebruiken, dit jaar geen werking laat zien. 6BA deed niets solo en ook niet in combinatie met Brevis. Brevis deed precies wat je wilt dat het doet, zeker als je het moment van toepassen afstemt met je adviseur en de informatie uit BreviSmart gebruikt.”

 

Slechte (weers)omstandigheden hebben weinig invloed

Ook bij windschade deed Brevis wat het moet doen. Hans vervolgt: “Op Randwijk hebben we gekeken wat de invloed is van windschade bij peren en wat dat doet met de werking van Brevis. Het is logisch dat een flinke storm voor de nodige natuurlijk vruchtdunning zorgt. Dit hebben we op Randwijk nagebootst met bladblazers. Uiteraard blijkt de combinatie van Brevis met een harde wind tot een grotere dunning te leiden. Maar de opbrengst van de perenbomen zat nog steeds zo’n beetje op 100%, precies wat je wilt dus. Alleen als je Brevis vlak voor een grote storm toe zou passen, is het effect te groot. Een mooie bijkomstigheid is dat je door de toepassing van Brevis minder ‘rommel’ in je gewas hebt. Je hebt zo niet alleen het juiste aantal vruchten, maar ze zijn ook nog een stuk mooier. 

 

Het oog van de specialist blijft belangrijk

Uiteindelijk doet Brevis dus wat het moet doen. Hans vertelt: “Het is mooi om te zien dat alles wat we beweren over Brevis ook gewoon klopt. Ons product trekt zich weinig aan van lastige weersomstandigheden en heeft geen andere middelen nodig om goed te kunnen werken. Het enige wat de teler zelf moet doen, is BreviSmart raadplegen en het weerbericht in de gaten houden. En, wat misschien nog wel het belangrijkste is, goed naar zijn adviseur luisteren. Elke boomgaard is anders, heeft een andere geschiedenis en andere omstandigheden. Alleen als de teler samen met zijn adviseur naar de specifieke situatie van de boomgaard kijkt, is maatwerk mogelijk en haalt hij het maximale uit Brevis en dus het optimale rendement uit zijn gewassen. 


Brevis gaat jou veel tijd, efficiëntie en kwaliteit opleveren. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Hans Pijpers - Technical Support Manager Fruit & Boomkwekerij
Hans Pijpers - Technical Support Manager Fruit & Boomkwekerij
Interesse in de landbouw, specifiek in de fruit- en boomteelt. Bijna 20 jaar actief in deze teelten en geïnteresseerd in alle bijbehorende aspecten zoals plantweerbaarheid, bodem, teelttechniek en natuurlijke vijanden. Ruime ervaring in advisering van telers en daarmee bekend met de uitdagingen in de praktijk. Daarnaast ervaring in uitvoering van proeven en demo’s, welke als doel hebben het ontwikkelen van nieuwe innovaties voor de fruit- en boomteelt.

Wellicht ook interessant