<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
Jul 31, 2019 9:22:53 AM - door Terry van Loon
2 min

Investeren in de toekomst

Blog - Terry - Investeren in de toekomst

01-08-2019

Plannen maken. Investeren in de toekomst. Onlosmakelijk verbonden met ondernemerschap en de landbouw. Wat gaan we komend jaar doen en waar willen we in de jaren daarna naar toe en wat is daarvoor nodig ?

Hier moest ik laatst aan denken bij wat nieuwsberichten. De veelbesproken Mercosur-handelsdeal met Zuid-Amerika gaat mogelijk betekenen dat er veel meer landbouwproducten vanuit die regio zonder belemmering de EU in kunnen komen. Daarnaast een (oud)topeconoom die stelt dat we weliswaar in de toekomst veel voedsel moeten produceren voor de groeiende wereldbevolking, maar dat de werkelijkheid is dat er nu simpelweg te veel voedsel geproduceerd wordt. Dat houdt de prijzen laag en de verdiensten voor de teler dus (gemiddeld) minimaal. Tsja, ga er maar aan staan als individuele teler met een beperkte invloed op de markt…

Gelukkig zijn er veel telers die ondanks deze onzekerheid er toch elk jaar voor gaan en het mooie vak van akkerbouwer / plantenteler / aardbolstoffeerder ten uitvoer brengen op hun bedrijf. Met alle uitdagingen van dien. Het droge warme weer in 2019 heeft voor veel hoofdbrekens (en extra werk) gezorgd, maar als dan de (vervroegde…) graanoogst aanbreekt is iedereen toch meestal weer in goede stemming. Op social media als Twitter komen veel mooie oogstfoto’s voorbij.

Profileren

De afgelopen tijd hebben we onze producten getest in allerlei veldproeven over heel Nederland. Een toelating hebben is belangrijk, maar het gaat er natuurlijk om dat handel en telers ook te weten komen hoe de nieuwe oplossingen werken. Dus moet je dat laten zien in de praktijk. Naast de toelating is ook dit een investering in de toekomst. Verder heb ik zelf bijvoorbeeld een gastles mogen geven aan de Aeres Hogeschool Dronten en deelgenomen aan de Career Discovery Day van Wageningen Universiteit. Het zijn kansen waar we ons als bedrijf kunnen profileren om mensen te informeren over het mooie vakgebied van gewasbescherming. Hopelijk resulteert het in de toekomst in stagiairs of collega’s, wie weet.

IMG_4031

Ook onkruidbestrijding in het najaar in granen kun je zien als een investering in de (nabije) toekomst. Je geeft het gewas een schone start zodat het minder last heeft van concurrentie om ruimte, licht en voedingsstoffen. Bovendien hoef je in het voorjaar zeer waarschijnlijk niet in te grijpen met een ‘zwaar’ middel wat het gewas ook eventjes stilzet. Niet alleen interessant wanneer er veel duist op je percelen staat, maar ook als je ‘alleen’ straatgras, ereprijs, kamille of paarse dovenetel verwacht. We hebben een mooi overzicht gemaakt over najaars-onkruidbestrijding met achtergrondinformatie en artikelen op onze website.

Zin in volgend seizoen

En hoe het zit met mijn eigen plannen ? Bij ADAMA werken we al jaren aan een breder portfolio in o.a. granen. Niet alleen qua onkruidbestrijding in najaar en voorjaar, maar ook qua fungiciden. Ook hier veel onzekerheid door de veranderende regelgeving in Europa, maar we proberen te zorgen dat er voldoende alternatieven overblijven voor telers.

IMG_4070

Om ervoor te zorgen dat de gereedschapskist gevuld blijft dus. Overigens kan de inhoud van die gereedschapskist er over een paar jaar weleens heel anders uitzien…. Ook heb ik nu al zin om een symposium te verzorgen dit najaar en in 2020 producten te introduceren in de Benelux, Scandinavië en de Baltische Staten en natuurlijk weer mooie proeven aan te leggen in granen. Mooi is dat hè …., het seizoen is amper klaar of je verlangt alweer naar het volgende !

Terry van Loon
Terry van Loon
Akkerbouw-achtergrond, breed geïnteresseerd in landbouw / akkerbouw in het algemeen. Voorheen gewerkt in journalistiek en meststoffen, sinds 2011 werkzaam in gewasbescherming.

Wellicht ook interessant