<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
Jul 21, 2021 3:23:04 PM - door Robbert Boon - Marketing Campaign Manager
1 min

Natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen in de strijd tegen resistentie en veranderende wetgeving

Landbouw blijft op een aantal vlakken een strijd. Je worstelt met constant veranderende wet- en regelgeving, hebt te kampen met de invloed van de natuurlijke elementen en probeert ervoor te zorgen dat je gewassen zich kunnen verweren tegen ziekten en plagen. Voor dat laatste aspect van je werk zal een groot deel van jouw oplossing bestaan uit gewasbeschermingsmiddelen. Het nadeel van traditionele gewasbeschermingsmiddelen is dat de ziekteverwekker die je ermee bestrijdt na een tijdje de kans krijgt resistentie te ontwikkelen. Door slim middelen af te wisselen kun je dit proces vertragen. Op dat moment moet er gezocht worden naar een nieuw middel, waarna het proces weer van voorafaan begint. 

 

Minder kans op resistentie bij natuurlijke middelen

 

Zoals we de laatste tijd op meerdere vlakken hebben meegemaakt, zijn ziekten en virussen vaak inventief genoeg om medicijnen en vaccins te ontwijken. Zo blijven er varianten ontstaan die resistentie ontwikkelen tegen een bepaalde chemische component. Met een elicitor pak je dit anders aan. Vaak ga je hierbij uit van de werking van de plant zelf, die je een boost geeft. Gewassen kunnen niet resistent worden tegen hun eigen afweersysteem. Je maakt ze intrinsiek weerbaarder tegen de ziekteverwekker. Op die manier omzeil je het hele gegeven van resistentie en zorg je dat het gewas uit zichzelf beter tegen schadelijke invloeden van buitenaf bestand is. 

 

Wél resistent tegen wetgeving


Een ander voordeel van natuurlijke of biologische gewasbescherming is dat de wetgeving vaak milder is voor deze middelen. Je hebt veel minder last van schadelijke residuen of bepaalde vormen van chemie die door voortschrijdend inzicht of veranderende regels niet meer toe zijn gestaan. Natuurlijk moeten biologische producten ook goedgekeurd worden en voldoen aan wetgeving, maar als ze eenmaal toegelaten zijn zullen we hun registratie minder snel verliezen. Zo kies je voor een duurzame strategie die groen is, de werking behoudt en klaar is voor de toekomst.

 

ADAMA helpt je op weg met een biologische aanpak

Wij werken altijd door aan nieuwe methoden om jouw gewassen optimaal te beschermen. 

Lees meer LEES HOE
Robbert Boon - Marketing Campaign Manager
Robbert Boon - Marketing Campaign Manager
20 jaar ervaring in de agrarische sector en affiniteit met marketing en sales, veredeling en teelttechniek. Met een verleden in het praktijkonderzoek voor de suikerbieten- en uienteelt een hoog kennisniveau van deze gewassen. Volgt kritisch, maar realistisch de maatschappelijke uitdagingen binnen de agrarische sector. Als relatiebeheerder vervul ik graag een verbindende rol.

Wellicht ook interessant