<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
Mar 18, 2019 10:18:01 AM - door Olaf van Campen
1 min

"Als je een sprintje moet trekken, ben je te laat vertrokken..."

Blog Olaf - Als je een sprintje moet...'

... zei Johan Cruijff ooit. En het is waar. Mensen die altijd haast hebben, of deadlines niet halen, zijn vaak te laat begonnen. Je kan ook zeggen; 'Als je op tijd begint, ben je nooit te laat'.

In februari bezocht ik het 'virussymposium pootaardappelen in het voetbalstadion van SC Heerenveen; 'Abe Lenstra'. Het werd georganiseerd door onze klant ProfytoDSD/Pars in samenwerking met de pootaardappelbedrijven HZPC en Agrico. Reden om dit symposium te organiseren was het Europese verbod van neonicotinoïden voor zaad-behandeling. Deze insecticiden werden gebruikt tijdens het planten en hielden de pootaardappelen vrij van virus in de eerste 6-8 weken na het planten. Ook ons bedrijf heeft vanwege dit verbod enkele producten verloren. Niet alleen in aardappelen, maar ook in suikerbieten. Dit zal in de toekomst problemen opleveren met kwaliteit en opbrengst.

Tijdens het symposium werd duidelijk dat het een moeilijke wedstrijd voor telers zal gaan worden komend seizoen. Aardappelen en suikerbieten van goede kwaliteit produceren en hoge opbrengsten behalen. Een vergelijkbare uitdaging zoals Ajax had om van Real Madrid te winnen in Spanje.

Ons klimaat verandert, virussen muteren, de druk van bladluizen neemt toe en steeds meer gewasbeschermingsmiddelen krijgen beperkingen. En, net als bij voetbal, wanneer de tegenstander een doelpunt scoort, zal het steeds moeilijker worden om de wedstrijd alsnog te winnen. Altijd lastig om van een achterstand terug te komen. Dus wanneer het Y-virus het gewas aanvalt, zal het erg moeilijk zijn om dit te compenseren. Voorkom een vroege druk, door tijdige selectie en gebruik van minerale virus-olie.

1-2

Vorige week tijdens de jaarlijkse resistentie vergadering in Zweden (http://projects.au.dk/norbarag/werd ook maar weer eens pijnlijk duidelijk, dat steeds meer onkruiden, insecten en schimmels resistent worden tegen bepaalde typen gewasbeschermingsmiddelen. Dat betekent, als het pakket waaruit een boer kan kiezen kleiner wordt, de problemen om uiteindelijk te winnen steeds kleiner worden. Zie het als de reservebank. Zodra deze minder bezet zal zijn en er in het veld spelers uitvallen, blijft er uiteindelijk geen elftal meer op de been.

2

 

Twee weken geleden bij de workshop van IRS insecten herkennen, heb ik mijn kennis omtrent luizen en andere insecten verfrist. Wat zijn bijvoorbeeld schadedrempels en welke middelen zijn nog effectief tegen welke insecten. Want zoals Cruijff zei: om het spel te winnen, moet je je tegenstander kennen.
Belangrijk om deze kennis te verspreiden en te delen met elkaar. Want samen zullen we een poging moeten wagen, om de Champions League te winnen. Net als Ajax.

Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
20 jaar ervaring in de landbouw en kennis van akkerbouwgewassen. Belangrijkste interesse in suikerbieten en aardappelen. Hoge technische kennis van suikerbieten en aardappelteelt. Reisde door heel Europa om lokale telers te ondersteunen met Nederlandse technieken en innovaties. Kan praktische ervaring van de boerderij overbrengen naar alle geïnteresseerden in land-en tuinbouw.

Wellicht ook interessant