<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
Mar 18, 2019 10:21:02 AM - door Terry van Loon
2 min

Vóór zijn

Blog Terry - Voor zijn

30-01-2019

Het is de makkelijke optie: ergens tegen zijn. Niet alleen de media staat er vol mee, maar ook in persoonlijke gesprekken hoor je het vaak. Welke muziek vind je leuk ? “Nou, U2 vind ik niks.” Welk eten vind je lekker ? “Als het maar niet te zout is en vis vind ik niet zo lekker….” Dat is toch raar ? Kennelijk is het vaak makkelijker om te zeggen wat je niet leuk of goed vindt dan om te zeggen wat juist wel leuk, lekker of interessant is.

Blog 5 Picture

Met berichtgeving in de media is het al net zo, zeker over de landbouw. We krijgen opgedrongen dat onze huidige levensstijl verkeerd zou zijn. Zo moeten we allemaal stoppen met het eten van vlees en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Want dan komt het wel goed met het klimaat en de biodiversiteit. Dat de werkelijkheid (veel !) genuanceerder ligt wordt vaak niet genoemd.

Gek voorbeeld misschien, maar ik heb nooit goed begrepen waarom vleesvervangers zoveel op vlees moeten lijken (en vaak zelfs vergelijkbare namen hebben). Waarom zou je dat doen ? Maak iets heel anders en heel lekkers, en presenteer dat als vleesvervanger. Je brengt dan iets nieuws en je praat over de voordelen van jouw nieuwe product. Vind ik een positievere insteek.

Positieve energie

In deze tijd van het jaar presenteren we onze producten voor onze klanten, de distributeurs van gewasbeschermingsmiddelen. Uiteraard doen we daar ons uiterste best om onze (nieuwe) producten zo gunstig mogelijk neer te zetten. Het helpt dan niet om de concurrent af te kraken, want je wilt toch vooral vertellen waarom de klant en teler uiteindelijk het beste voor de ADAMA-producten kan kiezen. Ofwel: waarom negatief praten over een ander als je ook positief over je zelf kunt spreken?

Picture1

Andersgezegd: het is toch veel leuker en interessanter om ergens vóór te zijn, dan ergens tegen te zijn. Het geeft ook zoveel meer energie om op een positieve manier ergens over te praten.

 

Eigen keus

Zelf ben ik bijvoorbeeld niet tegen biologische landbouw, maar ik ben vóór gangbare landbouw. De gangbare landbouw verandert continu, past zich aan aan nieuwe eisen (van overheid en afnemers) en ziet kans met steeds minder input steeds meer te produceren. Gezond, veilig, goedkoop en ruim beschikbaar gangbaar voedsel is een gigantisch voorrecht om te hebben. Bovendien geproduceerd onder strikte eisen en controle qua milieubelasting, dierenwelzijn etc. Laten we er zuinig op zijn. En zijn andere keuzes daarmee per definitie slecht ? Welnee. Iemand die biologisch wil eten, of vegetarisch: ga je gang. Maar dring me niet op dat ook te doen. Mijn keus is het niet.

En wat betreft mijn muziekkeus ? Veel gitaren is vaak goed. Was laatst bij een concert van de Vandenberg’s Moonkings waar de akkerbouwer Jan Hoving uit Zeewolde zanger van is. Een aanrader wat mij betreft ! En qua eten ? Tagliatelle met broccoli, zalm en roomsaus is heerlijk, maar ook witlof (met ham en kaas), gebakken aardappelen en bavette van mijn eigen Hereford-vleesvee is verrukkuluk. Ergens vóór zijn is zoveel leuker !

Terry van Loon
Terry van Loon
Akkerbouw-achtergrond, breed geïnteresseerd in landbouw / akkerbouw in het algemeen. Voorheen gewerkt in journalistiek en meststoffen, sinds 2011 werkzaam in gewasbescherming.

Wellicht ook interessant