<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
Feb 5, 2021 8:28:37 AM - door Olaf van Campen
2 min

Regeren is vooruitzien

Suikerbietenoogst 2020 in Nederland met gemiddeld 13,2 ton suiker per hectare

En zo rollen we 2021 in. Precies een jaar geleden (februari 2020), was de titel van mijn blog geen zorgen voor morgen. Hoe anders is dat nu. Er is afgelopen jaar ontzettend veel gebeurd, wat we niet hadden zien aankomen.

 

Begin 2020, voorspelde ons bedrijf een wereldwijde groei van 3% van het GDP (Gros Domestic Product). Dat werd een 4% daling. De grootste daling sinds de Tweede Wereldoorlog. Veel sectoren werden ontzettend hard geraakt. Zakelijk en prive veranderde er veel. Alle beurzen, proefveldbezoeken en klantbezoeken werden on-line georganiseerd. En thuisonderwijs werd tot een kunst verheven.

 

Ook op het gebied van gewasbescherming waren er grote veranderingen. Een aantal hadden we wel zien aankomen (bijv. het wegvallen van desmedifam in de onkruidbestrijding suikerbietenteelt). Omdat we dat al langer zagen aankomen, stond de opvolger van Belvedere Tripel al klaar; Powertwin. Maar voor andere vervallen toelatingen (2021 is bijvoorbeeld het laatste jaar dat we Bromotril in de uienteelt kunnen gebruiken) is het moeilijker om vervangers te vinden.

 

Daarnaast zien we een grotere maatschappelijke en politieke druk op het gebruik van gewasbescherming. Het wegvallen van de zaadcoating in suikerbieten is daar een gevolg van. Helaas resulteerde dat in 2020 in een gemiddelde suikeropbrengst van 13,2 ton/ha. Lager dan het 5-jarig gemiddelde (14 ton/ha). En dat, terwijl we een aantal jaren terug hoopten op 20 ton/ha…… Naast het vergelingsvirus, waren ook de droogte, ziektedruk en weinig zonuren in de herfst, oorzaken voor de lagere suikeropbrengst. Wij hopen in de toekomst, met ons middelenpakket, te kunnen bijdragen aan een hogere opbrengst. Een voorbeeld is Charge, een basisstof die met minder milieu impact, ook kan bijdragen aan een lagere ziektedruk.

 

De phytophthora monitoring in aardappelteelt leerde ons in 2020 dat de aggresievere stammen EU-36 en EU-37 de overhand nemen in Europa. Bijna de helft van alle samples in Nederland, bestaan vandaag de dag uit deze relatief nieuwe stammen. We moeten hiermee rekening houden met de ontwikkelingen van nieuwe phytophthora middelen. Welke actieve stoffen kunnen we registreren en zijn over 5-10 jaar ook nog effectief?!?!?

 

Als laatste wil ik nog het Easy Connect systeem benoemen. Met een aantal andere fabrikanten, werken we hard aan een praktisch systeem om in de toekomst onze gewasbeschermingsmiddelen met minder emissie in de veldspuit te krijgen; geen blootstelling meer voor de toepasser en geen puntemissie naar oppervlaktewater. Met minder emissie, hopen we natuurlijk ook dat de gereedschapskist voor de teler in de toekomst beter gevuld blijft. Meer info over dit systeem: https://www.adama.com/nederland/nl/news/easyconnect

 

2021 zal een ander jaar worden dan 2020. Wij verwachten een wereldwijde groei van 4-5% van het GDP. Hopelijk profiteren we hier allen van. In goede gezondheid, want dat is en blijft het belangrijkste. Veel succes in dit nieuwe groeiseizoen.

 

Suikerbietenoogst 2020

Suikerbietenoogst 2020 in Nederland met gemiddeld 13,2 ton suiker per hectare

Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
20 jaar ervaring in de landbouw en kennis van akkerbouwgewassen. Belangrijkste interesse in suikerbieten en aardappelen. Hoge technische kennis van suikerbieten en aardappelteelt. Reisde door heel Europa om lokale telers te ondersteunen met Nederlandse technieken en innovaties. Kan praktische ervaring van de boerderij overbrengen naar alle geïnteresseerden in land-en tuinbouw.

Wellicht ook interessant