<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
Jul 21, 2021 3:20:10 PM - door Robbert Boon - Marketing Campaign Manager
1 min

Residuvermindering: kansen door gebruik van natuurlijke beschermingsmiddelen

Omdat de samenleving veel vraagt van de landbouw, moeten we onze beschikbare ruimte zo optimaal en intensief mogelijk benutten. Ook wil de consument alleen producten op het bord die eruit zien als een plaatje. Ziektes en andere bedreigingen voor de plant zijn hierbij dus uit den boze. Gelukkig bieden gewasbeschermingsmiddelen uitkomst. Daarbij is het geen geheim dat er residu van gewasbeschermingsmiddelen in het gewas en geoogste product achter kan blijven. Hoewel residuen zeker niet per definitie slecht voor ons zijn, wil je als teler de hoeveelheid ervan zo klein mogelijk houden. Op die manier kun je je producten ook nog eens veel breder vermarkten. Welke rol hebben niet-chemische gewasbeschermingsmiddelen daarin? 

 

Het ene residu is het andere niet

 

Zoals bekend wordt onze hele samenleving steeds groener, duurzamer en bewuster. Als teler wil (en moet) je daar ook je verantwoordelijkheid in nemen. Overigens is het niet zo dat traditionele gewasbeschermingsmiddelen per se slecht voor de volksgezondheid zijn. Elk middel dat de weg naar de markt gevonden heeft is uitgebreid getest. Mochten er na het toepassen van de beschermingsmiddelen residuen achterblijven in het gewas, dan is dat niet in een mate dat het slecht voor de consument is. Toch zijn er telers en doelgroepen die de aanwezigheid van residuen richting de nul willen proberen te krijgen, zoals de biologische landbouw. Een kanttekening hierbij is dat ongewenste stoffen door uitstoot of anderszins nou eenmaal in het milieu blijven terechtkomen, dus ook in biologische gewassen.  

 

De rol van natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen

 

Telers die het predicaat ‘biologisch’ voeren, gebruiken geen traditionele beschermingsmiddelen op basis van chemie. Om toch iets tegen ziekten of kwaadaardige insecten te doen, kiezen ze voor natuurlijke vijanden, mechanische bestrijding of bijvoorbeeld een ruimere teeltrotatie. Ook gewasbeschermingsmiddelen waarbij geen gebruik wordt gemaakt van chemie passen binnen een biologische vorm van landbouw. Deze producten bevatten alleen natuurlijke stoffen. Dat betekent dat eventuele residuen die achterblijven ook altijd van natuurlijke oorsprong zijn. 

 

Bredere afzetmarkt

 

Onderweg naar groener telen zijn natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen een waardevolle toevoeging aan je arsenaal in de strijd om gezonde producten. Door de andere aard van de residuen die achterblijven, kun je je producten op dat gebied op een andere manier in de markt plaatsen. Om echt volgens de biologisch richtlijnen te produceren moet er natuurlijk meer gebeuren, maar het begin is er. Zo raakt de gangbare teelt steeds meer de biologische!

 

ADAMA helpt je op weg met een biologische aanpak

Wij werken altijd door aan nieuwe methoden om jouw gewassen optimaal te beschermen. 

Lees meer LEES HOE
Robbert Boon - Marketing Campaign Manager
Robbert Boon - Marketing Campaign Manager
20 jaar ervaring in de agrarische sector en affiniteit met marketing en sales, veredeling en teelttechniek. Met een verleden in het praktijkonderzoek voor de suikerbieten- en uienteelt een hoog kennisniveau van deze gewassen. Volgt kritisch, maar realistisch de maatschappelijke uitdagingen binnen de agrarische sector. Als relatiebeheerder vervul ik graag een verbindende rol.

Wellicht ook interessant