<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
May 2, 2019 7:13:15 AM - door Olaf van Campen
1 min

#terugindetijd

Feature Picture - Olaf #terugindetijd

Op 30 Maart hebben wij bietenland klaargelegd en suikerbieten gezaaid. Een mooie zonovergoten dag, voldoende vocht in de ondergrond en perfecte temperatuur na die tijd. In 1 dag bijna 15 hectare gezaaid. Een school-voorbeeld van hoe je het jezelf zou kunnen wensen. Op social media veel tevreden boeren en mooie fotos omdat de voorjaarswerkzaamheden allemaal heel vlotjes verliepen. De gemiddelde landelijke zaaidatum van de suikerbieten komt dit jaar uit op 7 April, negen dagen eerder dan in 2018. Geen vuiltje aan de lucht, zo lijkt het.

bietenzaaien               Suikerbieten zaaien

Echter…

Half April verschijnen de eerste meldingen van plantwegval, insectenschade, overzaai, etc. etc. Zou het dan toch verkeerd gaan? Vorig jaar maakte het merendeel van de telers, gebruik van suikerbietenzaad dat gecoat was met Sombrero. Een insecticide op basis van imidacloprid. Inderdaad; een neonicotinoide. Dat gebruik is dit jaar verboden en dus zijn de kleine bietenplantjes veel vatbaarder voor allerlei aantastingen door insecten. Om toch voldoende suiker per hectare te produceren, moeten de plantjes beschermt worden. Dat kan d.m.v. gewasbeschermingsmiddelen. Vergelijk het met het toedienen van medicijnen bij zieke mensen. De enige manier, om de jonge bietenplantjes te laten overleven, zijn bespuitingen met insecticides over het gewas heen. Deze werken veelal minder dan zaadcoating, zijn duurder en zorgen soms ook voor meer milieu-belasting. De sector doet op deze manier een stap terug in de tijd! Momenteel wordt er massaal terug gegrepen naar deze alternatieven, om te voorkomen dat het overgezaaide areaal van 700 hectare, nog groter wordt. 

Insecten aantasting in suikerbieten 

HubSpot Video

 

 

Een zelfde doem-scenario staat ons te wachten als glyfosaat verboden gaat worden. Telers zullen ook dan alternatieven moeten zoeken, die vaak duurder zijn, meer milieu-belasting geven en minder effectiviteit veroorzaken. Mede door uitzendingen zoals Zembla (19 April) wordt er vaak een verkeerd beeld van de agrarische sector geschetst. Door middelen te verbieden op basis van emotie, boeren we achteruit. Terwijl wij in Nederland juist kop-loper moeten zijn. We moeten het hebben van onze agrarische innovativiteit. We dragen 10% bij aan het Bruto Nationaal Product! Laten we de onafhankelijke onderzoeken respecteren en keuzes maken op basis van wetenschap. Dan zullen we meer stappen voorwaarts maken, dan #terugindetijd.

 

Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
20 jaar ervaring in de landbouw en kennis van akkerbouwgewassen. Belangrijkste interesse in suikerbieten en aardappelen. Hoge technische kennis van suikerbieten en aardappelteelt. Reisde door heel Europa om lokale telers te ondersteunen met Nederlandse technieken en innovaties. Kan praktische ervaring van de boerderij overbrengen naar alle geïnteresseerden in land-en tuinbouw.

Wellicht ook interessant