<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
Sep 30, 2019 2:37:58 PM - door Olaf van Campen
1 min

#trotsopdeboer

Adama

In de agrarische sector praten we veel over het weer. De termijnmarkt aardappelen en daarmee de prijs, is zelfs voor een groot gedeelte gebaseerd op de weersvoorspellingen. Bovendien is de agrariër vaak afhankelijk van het weer als het gaat om het zaaien, de groei of de oogst van zijn/haar gewas. In Nederland gingen we van een gortdroge zomer, naar plaatselijk meer dan 130mm regen in een paar dagen tijd. De oogstomstandigheden waren in augustus en september ideaal en dus hebben we de tarwe, een groot deel van het pootgoed en de uien onder prachtige omstandigheden naar binnen gereden. Maar in midden en noord Nederland veranderde dat beeld binnen een week. Voor de telers wiens uien nog te groen waren om te rooien, of binnen te rijden, zal het nu weer een paar dagen moeten afdrogen om weer het land op te komen. Ook het water in de aardappelruggen zal eerst weer even moeten uitzakken, om weer met 6 km/uur te kunnen gaan rooien.

 

HubSpot Video

 

ADAMA en alle andere gewasbeschermings fabrikanten zijn ook sterk afhankelijk van het weer. Vanwege de gortdroge zomer en hoge temperaturen in heel Europa, zijn er meer problemen met insecten. We zien bijvoorbeeld erg veel problemen in de nacontrole van het pootgoed ivm virus. En ook in de suikerbieten zijn veel cirkels waarneembaar vanwege het vergelingsvirus. Een direct gevolg van het verbod op zaadbehandeling met neonicotinoiden door de overheid. In onze middelen dossiers hebben we geprobeerd om deze risicos in kaart te brengen, maar de emotie-politiek heeft het gewonnen van de ratio-politiek. Hopelijk zal het boerenprotest in Den Haag, bijdragen aan een herziening van o.a. dit besluit.

 2-1

Vergelingsvirus in suikerbieten

Morgen is de grote dag. Met de Agractie zal heel Agrarisch Nederland laten horen dat ze trots zijn op hun bedrijven. Een protestmars om te laten zien dat wij een innovatieve en vooruitstrevende sector zijn. Mijn eigen kinderen hebben hun speelgoedtrekkers gedoneerd #doneerjetrekkertje om ook hun steentje bij te dragen. Hopelijk zal de overheid tot inzicht komen, dat de Nederlandse agrarische sector niet de verantwoordelijke is voor o.a. de stikstof problemen en bijensterfte in Nederland. Maar dat er andere oorzaken zijn aan te wijzen. Wij zijn best bereid om mee te denken over oplossingen, maar het is nu wel een keer tijd dat Nederland Trots op de Boeren mag zijn. 

Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
20 jaar ervaring in de landbouw en kennis van akkerbouwgewassen. Belangrijkste interesse in suikerbieten en aardappelen. Hoge technische kennis van suikerbieten en aardappelteelt. Reisde door heel Europa om lokale telers te ondersteunen met Nederlandse technieken en innovaties. Kan praktische ervaring van de boerderij overbrengen naar alle geïnteresseerden in land-en tuinbouw.

Wellicht ook interessant