<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
Jul 12, 2019 3:25:14 PM - door Olaf van Campen
1 min

Vakantietijd

Square picture-1

De maanden Mei, Juni en Juli lijken voorbij te vliegen. Letterlijk en figuurlijk. Het is dan altijd de tijd van velddagen, proeven kijken, vergaderingen, demonstraties en beursbezoeken. Een mooie, maar hectische tijd. Ook omdat de gewassen snel groeien en de akkers in korte tijd mooi groen kleuren. Het allerleukste blijft om de adviseurs, telers en concurrenten te spreken over de ontwikkelingen op agrarisch gebied. En natuurlijk af en toe wat aardappel selectie werk op de boerderij.

Er is veel te doen omtrent het wegvallen van actieve stoffen. Zo zijn we in de aardappelteelt afgelopen jaar al de zaadbehandeling met neonicotinoiden kwijt geraakt, daarna de diquat voor loofdoding en recentelijk chloorprofam voor de aardappelbewaring. Hoewel er alternatieven zijn, lijkt het er niet makkelijker en goedkoper op te worden voor de aardappeltelers. Toen ik dit uitlegde op een seminar in Ukraine, keken ze mij raar aan. Natuurlijk hadden ze gehoord van de ontwikkelingen in Europa, maar voorlopig maakten zij zich geen zorgen. In landen zoals Wit-Rusland, Ukraine en Rusland wordt anders tegen gewasbescherming aan gekeken. Oneerlijk? Op korte termijn misschien wel, maar op lange termijn zullen ook zij met deze veranderingen te maken gaan krijgen.

 

OBUT3104

            Aardappelvelddag in Ukraine


In heel Europa is het over het algemeen droog. Gewassen in de Baltische Staten hebben zeer lage opbrengsten als er niet beregend kan worden. In centraal Zweden worden er lage tarwe-opbrengsten gedorsen en boeren in Nederland zijn dag en nacht bezig om hun gewassen van vocht te voorzien, indien dat mogelijk is. In België is het moeilijk om water te gebruiken en staan de gewassen weg te kwijnen. Ondertussen gaat de gewone burger zijn vakantietijd in. Zij hebben geen weet van de moeite die het kost om onze gewassen goed en gezond te blijven produceren. In de nabije toekomst, mag er best een hogere beloning komen voor alle inspanningen die daarvoor gedaan moeten worden.

 

IMG_2285

             het wordt steeds duurder en moeilijker om duurzaam onze gewassen te kunnen blijven telen

Zelf heb ik over 2 weken vakantie. Voorbereiden op mijn triathlon in Almere, met de caravan naar Noord Holland en misschien nog een paar dagjes graan rijden als het rijp is. Wederom een mooie vakantie periode. Ik hoop dat iedereen, maar vooral alle agrariërs ook kunnen genieten van een welverdiende vakantie!

Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
20 jaar ervaring in de landbouw en kennis van akkerbouwgewassen. Belangrijkste interesse in suikerbieten en aardappelen. Hoge technische kennis van suikerbieten en aardappelteelt. Reisde door heel Europa om lokale telers te ondersteunen met Nederlandse technieken en innovaties. Kan praktische ervaring van de boerderij overbrengen naar alle geïnteresseerden in land-en tuinbouw.

Wellicht ook interessant