<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=199839833918882&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blijf op de hoogte van de laatste blog artikelen

Inschrijven
Apr 14, 2020 2:09:39 PM - door Olaf van Campen
1 min

Voorjaarswerk in Corona-tijdperk

Blog - Olaf - Voorjaarswerk in Corona-tijdperk

‘Geen zorgen voor morgen’. Dat was de titel van mijn vorige blog in Februari. Hoe anders is dat nu.

Er zijn nu juist ontzettend veel zorgen. In eerste instantie om de gezondheid van iedereen. Als je de verhalen hoort en leest van de Corona omstandigheden in de brandhaarden in Nederland en daarbuiten, dan krijgt ieder mens spontaan nare gevoelens. Zoveel leed en onmacht is met geen pen te beschrijven. Hopelijk zal de druk op het zorgpersoneel snel afnemen en kunnen we in de toekomst met een aantal maatregelen, een aantal gewone werkzaamheden weer op gaan pakken.

In onze sector zijn er vooral zorgen over het voortbestaan van primaire bedrijven. De sierteelt wordt keihard geraakt, maar er zijn ook problemen bij traditionele akkerbouwbedrijven waar prachtig mooie aardappels niet als frites-geschikt worden afgezet, maar in het veevoer belanden. Dus naast de uitdagingen die de teelten sowieso al met zich mee brengen (verlies van actieve stoffen om gewassen te beschermen), komt daar nu ook de zorg over de afzet bij kijken. Hoe die afzet er binnen nu en volgend jaar April er uit gaat zien, is onvoorspelbaar. Maar dat het moeilijker zal zijn dan een paar maanden geleden, lijkt wel vast te staan.

HubSpot Video

De moeilijke omstandigheden om in 2020 aardappelen te planten

Ondertussen worden de gewassen wel gezaaid en geplant. Ook dit gaat niet zonder slag of stoot. De naweeën van een natte winter zijn goed merkbaar op de akkers, waar de structuur niet optimaal is. Het zaai-klaar maken kost veel meer tijd en energie dan andere jaren. Iedereen die een haspel heeft en kan beregenen, probeert om kunstmatig toch water te geven. Op die manier probeert iedere boer toch een goede uitgangspositie voor de huidige gewassen te creëren.

Onze eigen fabrieken in o.a. China, zijn weer in productie genomen na een complete lock-down. Het lijkt erop, dat we de producten normaal kunnen leveren die gevraagd en besteld worden. Maar of dit in de toekomst ook zo vanzelfsprekend gaat worden, is nog maar de vraag. Ook wij zijn afhankelijk van bepaalde grondstoffen en leveranties.

Momenteel krijgen we veel vragen over de toepassing van onze herbiciden. We proberen op afstand advies te geven en via (gesproken) presentaties en mailingen toch de informatie bij de klanten te krijgen. Hopelijk zullen de omstandigheden snel verbeteren, zodat we onze demo-proeven kunnen laten zien en de open-dagen weer kunnen organiseren en bezoeken.

Ik wens iedereen heel veel gezondheid toe en veel succes met de voorjaarswerkzaamheden!

 

Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
Olaf van Campen - Strategic Agronomy Manager
20 jaar ervaring in de landbouw en kennis van akkerbouwgewassen. Belangrijkste interesse in suikerbieten en aardappelen. Hoge technische kennis van suikerbieten en aardappelteelt. Reisde door heel Europa om lokale telers te ondersteunen met Nederlandse technieken en innovaties. Kan praktische ervaring van de boerderij overbrengen naar alle geïnteresseerden in land-en tuinbouw.

Wellicht ook interessant